bettan.blogg.se

Jag heter Elisabeth och gillar att baka och hålla på i min trädgård. Här kommer ni att få mycket bakbilder, recept och mycket fina bilder på naturen!

Första advent....

Publicerad 2014-11-28 14:48:00 i Bak & Recept,

 
Nu är det snart första advent igen. Tiden går så snabbt, så snabbt. Hinner inte riktigt med känner jag. Fast jag är hemma hela dagarna.
Men nästa fredag ska jag äntligen åka till Motala och göra en titthålsoperation i knät. Hoppas verkligen att de hittar något och kan ordna till det snabbt. 
 
 
Jag har bakat Skorpor i veckan. Egentligen är det bara vanliga, men jag hade i saffran och Kardemumma. 
Bara för att det passar så bra med det nu.
 
 
Här ligger de och ska jäsa, först började jag ta ut med mått. Men sedan blev det jobbigt att kavla och greja, så jag bara gjorde små enkla skorpor. 
 
 
Och här är en burk färdiga Skorpor. Det blir ju ganska många, men de står sig ju länge.
 
Och här kommer receptet : 
 
Majas Skorpor
 
250 gram smör
50 gram jäst
2 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl vatten
1 dl socker
1/2 tsk salt
3 ägg
ca 1 3/4 liter vetemjöl.

Smält smöret. Rör ut jästen i lite av grädden. Häll i resten av grädden och vattnet i det smälta smöret. Tillsätt vattnet i det smälta smöret. tillsätt de 3 st lättvispade äggen. Rör ner sockret och saltet och största delen av mjölet. Arbeta degen smidigt, den ska vra ganska lös. Låt den jäsa till dubbel storlek. Arbeta upp degen på nytt och kavla ut till ca 2 cm tjocklek. tag ut med kakmått och lägg dom på plåt att jäsa. 

Grädda i 275 grader till de har fin färg. Klyv kakorna med gaffel och rosta dom i 125 grader. 
Låt skorporna eftertorka i 50 grader med ungsluckan lite på glänt, gärna över natten.

(Jag hade i en påse saffran och lite stött Kardemumma)

Lycka till!
 
 
 
 
 

Jag har fixat till adventljusstakarna också. Och då här ser den ena ut.
Det står Advent med stora bokstäver för säkerhets skull.
 
 

Jag var ute på en liten promenad i veckan. Och såg då att det  var fullt med enbär på en del enbuskar. Man kanske skulle plocka in och torka några.
 
 
Nu är det dags för eftermiddagskaffet och saffransskorpor.
 
   Ha en fortsatt trevlig fredag 
 
            Bettan
                                                   

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela